Käyttämällä tätä verkkosivustoa hyväksyt evästeiden käytön tietosuojakäytännössämme kuvatulla tavalla.

Kilpatanssi

KILPATANSSI HARRASTUKSENA

Sana kilpatanssi voi antaa väärän kuvan lajista. Kilpatanssissa kuten muissakin kilpaurheilulajeissa vain pieni osa harrastajista kilpailee. Joten älä anna nimen hämätä, vaan lähde rohkeasti tutustumaan harrastukseen ja päätä itse mitä siltä haluat.

alt

Miksi kilpatanssi

Tapaat uusia ihmisiä ja saat uusia ystäviä
Unohdat työ- ja opiskeluhuolet ainakin kerran viikossa.
Tasapaino- ja koordinaatiokykysi paranevat.
Sekä yleis- että lihaskuntosi paranevat.
Poltat tehokkaasti energiaa pitkäkestoisissa harjoituksissa.
Opit tanssimaan.

Mitä opetellaan

Tanssin perusteet
-tanssiasento
-ryhti
-oikea asenne

Vakiotanssit
-hidas valssi
-quickstep
-tango

Latinalaistanssit
-cha-cha
-jive
-samba

Myöhemmin opetellaan lisäksi
-foxtrot
-wienin-valssi
-rumba
-pasodoble

Miten opetellaan

Kilpatanssin opetteleminen etenee vaiheittain helpoista perusaskelista yksinkertaisten askelsarjojen kautta kohti tanssittavia useita askelsarjoja sisältäviä kokonaisuuksia.
Harrastusta aloittaessa ei tarvitse osata tanssia askeltakaan. Ainoat edellytykset ovat halu oppia tanssimaan ja rytmitajua sen verran, että tietää eron kävelyn ja juoksemisen välillä.

Peruskurssi (Paritanssin ABC)

Peruskurssi on ryhmäopetusta, jonka tavoitteena on opettaa kilpatanssin perusteet alkaen ryhdistä ja tanssiasennosta edeten kullekin tanssille tyypillisiin yksinkertaisimpiin askelsarjoihin.

Peruskurssilla opetellaan F-luokan 4 tanssia, eli vakioista hidas valssi ja quickstep sekä lattareista cha-cha ja jive. Lisäksi ohjelmassa on E-luokan tanssit tango ja samba.
Tavoitteena on tanssin perusasioiden lisäksi oppia tanssimaan kukin tanssi sille ominaiseen perusrytmiin käyttäen kurssilla opetettuja F- ja E-luokan askelsarjoja.
Opetusta on kerran viikossa noin 1,5 tunnin ajan. Kullakin opetuskerralla opetellaan 3 – 4 tanssia.

Askelsarjat opetellaan aina ensin yksin johdetusti ilman musiikkia ja musiikin kanssa ja sitten parin kanssa johdetusti ilman musiikkia. Ja tietenkin lopuksi parin kanssa musiikin mukaan tanssien.

Jatkokurssit

Jatkokurssi on jo parikohtaista täsmäopetusta. Harjoittelussa keskitytään kunkin tanssin askelsarjojen yksityiskohtaiseen opetukseen ja harjoittamiseen. Peruskurssilla opittuja askelsarjoja kerrataan ja lisäksi opetellaan vartalon käyttöä eri tansseissa.
Tavoitteena on oppia tanssimaan E-luokan tanssit niin hyvin, että pari voi halutessaan osallistua kilpailuihin. Lisäksi jossakin vaiheessa aletaan opetella D-luokan tansseja foxtrottia ja rumbaa.

Oma harjoittelu

Tanssin oppiminen vaatii liikkeiden ja askelsarjojen omaksumista lihasmuistiin. Toisin sanoen mitä enemmän harjoittelet, sitä nopeammin omaksut asioita. Tästä syystä ohjattujen tuntien lisäksi seuralla on käytössä salivuoroja lähes jokaisen viikonpäivänä. Näitä vuoroja voi vapaasti käyttää harjoitteluun. Normaaleilla vapaaharjoitteluvuoroilla peruskurssilaiset voivat myös pyytää neuvoja pidemmälle ehtineiltä harrastajilta.
Jokainen harrastaja päättää oman aikataulunsa ja elämäntilanteensa mukaan kuinka hyödyntää vapaaharjoitusvuoroja.

Ammattitanssinopettaja

Noin kaksi kertaa kuukaudessa ammattitanssinopettaja käy opettamassa seuran tanssijoita. Valmennuksissa pidetään yksi ryhmätunti (90 min), joka on tarkoitettu kaikille taitotasoille Kussakin opetusjaksossa opetetaan yhtä tanssia. Parien on mahdollista tilata myös yksityistunteja.
Tunneilla pureudutaan oikean perustekniikan löytämiseen ja vartalon käyttöön eri tansseissa.
Tavoitteena on syventää seuran omien opettajien antamaa opetusta ja saada uusia näkökulmia tekniikoihin.

KILPAURHEILUNA

alt 

Opeteltuaan lajin perusteet harrastaja voi päättää haluaako hän kilpailla vai ei. Ensimmäisessä kilpailuluokassa (E-luokka) kilpaileminen ei vaadi mitään erityisiä tanssipukuja tai muita investointeja. Periaatteessa jokainen pari, joka pystyy tanssimaan E-luokan kuusi tanssia oikeassa perusrytmissä, pystyy osallistumaan halutessaan kilpailuihin. Itse asiassa ainoa ero kilpailevan ja harrastavan parin välillä tässä vaiheessa on se, että toinen pari on esittänyt opettelemansa askelsarjat tuomareiden edessä muiden parien joukossa ja toinen ei.

Erot parien välille jatkossa syntyvät harjoittelun määrästä ja laadusta. Askelsarjojen ja tanssitekniikan oppiminen vaatii liikkeiden omaksumista lihasmuistiin. Toisin sanoen kolme kertaa viikossa harjoitteleva pari edistyy nopeammin kuin kerran viikossa harjoitteleva pari. Ylemmissä taitoluokissa pari voi halutessaan panostaa myös tanssiasuihin.

Kilpailevien parien tuleekin suunnitella harjoittelunsa asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Mikäli kilpaileminen on parille vain tapa testata opeteltuja asioita muiden parien joukossa, niin muutama laadukas harjoitus viikossa riittää. Mutta jos tavoite on menestyä tulevaisuudessa esim. SM-tasolla, tulee harjoittelukin suunnitella tehokkaammaksi. Tällöin suurempaan arvoon nousevat myös erilaiset oheisharjoitteet, harjoittelun ja levon suhde sekä oikeanlainen ravinto.

VAKIOTANSSIT LATINALAISTANSSIT
Hidas valssi (E-luokka)
Tango (E-luokka)
Wienin valssi (C-A-luokka)
Foxtrot (D-luokka)
Quickstep (E-luokka)
Samba (E-luokka)
Cha cha (E-luokka)
Rumba (D-luokka)
Pasodoble (C-A-luokka)
jive (E-luokka)
KILPAILUSARJAT  
Lapsi I (alle 10v)
Lapsi II (10-11v)
Juniori I (12-13v)
Juniori II (14-15v)
Nuoriso (16-18v)

Yleinen (yli 19v)
Seniori I (yli 35/30v)
Seniori II (yli 45/40v)
Seniori III (yli 55/50v)

Seniori IV (yli 65/60v)

Seniori V (yli 70/yli 70v)

Ikäsarjat lapsista yleiseen määräytyvät parin vanhemman osapuolen mukaan ja pari kilpailee koko vuoden siinä ikäsarjassa mitä parin vanhempi osapuoli täyttää kilpailuvuoden aikana. Seniorisarjoissa tulee parin täyttää ikäsarjaehto. Seniori sarjoissa parilla sallitaan 5 vuoden ikähaitari.

Alin kilpailuluokka on E-luokka, jossa parin on hallittava vakiotansseissa hidas valsii, tango ja quickstep sekä latinalaistansseista samba, cha cha ja jive. Tanssien lukumäärä kasvaa kehityksen ja kilpailumenestyksen mukaan C-A -luokkien kymmeneen tanssiin Parit keräävät kilpailumenestysten mukaan ns. nousupisteitä ja pisterajan täyttyessä pari nousee seuraavaan luokkaan. Riippuen kilpailusarjasta E-A -luokissa voi valita tanssivansa ainoastaan vakio- tai latinalaistansseja.

Kilpailusäännöt liitteineen Suomen Tanssiurheiluliiton sivuilla kohdassa Materiaalipankki.

  • Osumat: 44618